Lasopleidingen
Lassen blijft een mooi vak waar veel techniek en inzicht bij komt kijken. Een goede vakman als lasser wordt je niet zo maar, daar is een goede praktische opleiding voor nodig om de kneepjes van het vak en de lasprocessen te leren.
Al vele jaren is het team van Attema van Schaik in Zutphen en omgeving bezig om dit over te brengen aan personen die zich graag willen bekwamen en verder groeien in dit vak.
Wat leer je tijdens een lasopleiding.
De handvaardigheid- of praktijkopleidingen zijn toegespitst op het leren lassen van de lasprocessen TIG, MIG/MAG, Booglassen met beklede electrode en Hardsolderen in de praktijk.
In al deze lasopleidingen zit echter ook een stukje theorie verwerkt, welke aan de hand van een examen wordt getoetst.
Leerproblematiek of taalbarrière.
Wanneer er bijvoorbeeld in verband met leerproblematiek of een taalbarrière weinig perspectief is om ook het theoretische onderdeel van de handvaardigheid- of praktijkopleidingen tot een succes te brengen, kan er worden gekozen voor een praktijkverklaring. Doe je binnen 2 jaar alsnog theorie-examen en slaag je daarvoor, dan kun je je praktijkverklaring omwisselen voor een diploma.
Booglasopleidingen:
TIG lassen niveaus 1 t/m/ 4
MIG/MAG lassen niveau 1 t/m/ 4
Booglassen met beklede elektrode niveau 1 t/m 4
Lassen in de praktijk: Verschillende niveaus
De handvaardigheid- of praktijkopleidingen zijn onderverdeeld in vier niveaus. Ook wanneer je nog geen ervaring hebt met het lasproces, dan begin je gewoon bij de basis op niveau 1.
Heb je al wat ervaring met het desbetreffende lasproces (bijvoorbeeld vanuit de praktijk, of een voorgaande opleiding), dan heb je de mogelijkheid om in te stromen op een hoger niveau.
Naast niveau wordt onderscheid gemaakt in de verschillende lasprocessen en materialen. Voor de lasprocessen TIG en MAG geldt dat er gekozen dient te worden voor een specifieke materiaalsoort aluminium (enkel in het geval van TIG), staal en RVS.
Wil je weten of dit voor jou een verstandige optie is, dan kunnen we dit voor je beoordelen aan de hand van een vrijblijvende test.
Lasopleidingen “Groot Heerle” wil graag jouw partner zijn om de opleidingen te verzorgen voor de diverse lasprocessen. Dat kan ook voor bedrijven: wij maken graag een afspraak om de wensen en mogelijkheden te bespreken.
Wij leiden jou op conform de eisen van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL).
Tijden:
Maandag- en Dinsdagavond, de avond opleidingen;
Dagopleidingen in overleg;
Theorielessen in de avond, in overleg;
Maar ook voor kortlopende trajecten of een cursus op maat voor een bedrijf valt onder de mogelijkheden. Ons streven is om “samen” de juiste opleiding voor de persoon en het bedrijf te verzorgen.
Kwalificering & Certificering:
Na een gedegen ondergrond te hebben doorlopen tijdens booglasopleiding kunnen we jou ook “klaarstomen” voor kwalificatielasser. Het opleiden en afronden met een laskwalificatie behoort tot de mogelijkheden. Wij stellen samen met jou of jouw werkgever het oefentraject op en bepalen eveneens de afstemming van de geldigheidsgebieden voor de juiste kwalificaties binnen het bedrijf. Ons motto, met zo min mogelijk kosten een zo groot lasgebied bestrijken.
Deze lasopleiding wordt afgesloten met een eindproef onder toezicht van een onafhankelijke keuringsinstantie welke conform de Europese en Internationale normering persoonskwalificaties verstrekt indien de eindproef is goedgekeurd.
Deze kwalificatie normeringen zijn o.a.; EN ISO 9606-1, ASME IX
Mocht een bedrijf lasmethode beschrijvingen en kwalificaties nodig hebben om te kunnen voldoen aan de Europese certificeringen o.a. EN 1090 voor staalconstructies en de 15614-1, Boog- en autogeenlassen van staal en booglassen van nikkel en nikkellegeringen, dan kunnen wij daarin adviseren en de opleiding(en) verzorgen voor de opstap naar certificering.
Hardsolderen:
Onder andere binnen de koudetechniek worden hardsoldeer verbindingen toegepast welke moeten voldoen aan de kwaliteitseigenschappen volgens Europese genormeerde methoden ( EN 14276-1). Dit houdt in dat de soldeermethode conform de geharmoniseerde normen getoetst dient te worden door een vakkundige derde partij. Ook het vakmanschap van de soldeerder dient goedgekeurd te worden. De hardsoldeeropleiding wordt afgesloten met een eindproef onder toezicht van een onafhankelijke keuringsinstantie welke conform de Europese en Internationale normering persoonskwalificaties verstrekt indien de eindproef is goedgekeurd.
Inlichtingen:
Mocht je na het lezen van dit schrijven nieuwsgierig zijn geworden en verdere inlichtingen willen over de opleidingen, de kwalificatie- en certificeringsmogelijkheden, of je alvast op wil geven voor de opleiding dan kun je ons bereiken via ons mailadres of telefoonnummer.